قلمرو وجوب نفقه‌ اقارب از منظر حقوق افغانستان و ایران

نویسندگان

1 دانش‌پژوه کارشناسی ارشد حقوق خصوصی از کشور افغانستان، مجتمع آموزش عالی بنت‌الهدی، جامعه‌المصطفی (ص) العالمیه، قم، ایران

2 عضو هیئت علمی جامع المصطفی(ص) العالمیه، مدرس گروه علمی-تربیتی حقوق، مجتمع آموزش عالی بنت‌الهدی، جامعه‌المصطفی (ص) العالمیه، قم ایران.

چکیده

امروزه با توجه به اهمیت روزافزون نظام خانواده در جامعه­ جهانی و به­ویژه جوامع اسلامی، نیاز به‌ بررسی و تحقیق در زمینه مباحث حقوقی اقارب و خانواده بیش از پیش احساس می­شود و با توجه به گوناگونی مسائل حقوقی میان خویشان و نزدیکان در جوامع مختلف، بررسی حقوق مالی اقارب بسیار مهم است. یکی از مهمترین مسائل حقوق اقارب در زمینه­ روابط مالی­ که در همه­ مراحل زندگی جلوه می­کند، هم در روابط خویشان و نزدیکان و هم در رابطه با فرزندان و سایر بستگان، مسئله­ نفقه است. مبنای این تعهد قانونی در جوامع مختلف متفاوت و قابل بررسی است. در پژوهش حاضر قلمروی نفقه اقارب از منظر حقوق افغانستان و ایران بررسی می­شود. از مقایسه بین این دو قانون این نتایج حاصل شد که در قانون مدنی افغانستان و ایران تعریفی از نفقه به­چشم نمی­خورد بلکه تنها به ذکر مصادیق آن بسنده شده است. همچنین حدود نفقه­ اقارب در حقوق افغانستان و ایران تعیین نشده است بلکه مقدار نفقه باید به­طور متعارف باشد. والدین و فرزندان ملزم به انفاق به یکدیگر هستند، ولی در مورد سایر اقارب اختلاف نظر وجود دارد. تحقیق حاضر درباره قلمروی نفقه اقارب از منظر حقوق افغانستان و ایران است تا گامی هر چند کوچک در مسیر شناخت و احقاق حقوق خانواده و تلاشی در جهت استحکام مبانی خانواده اسلامی باشد.

کلیدواژه‌ها